Vaccination af hund

Odin er en sort labrador, der står på gulvet i dyreklinikken.

Odin på 12 år er til sit årlige eftersyn.

Formålet med vaccinationen er, at hunden danner antistoffer mod den pågældende sygdom. Så længe der i blodet er tilstrækkeligt med antistoffer mod sygdommen, er man beskyttet.

Sundhedsundersøgelse

Det er vigtigt, at dyret er rask, når det bliver vaccineret, så immunforsvaret kan producere antistoffer. Derfor gennemgår alle dyr på Dyreklinikken Klingeberg i Slagelse en grundig sundhedsundersøgelse af en dyrlæge før de bliver vaccineret. Her undersøges mund/tænder, ører, øjne, pels/hud og der lyttes på lunger/hjerte. Derudover klippes kløerne og analkirtlerne tømmes, hvis dette er nødvendigt.

Det er individuelt, hvor god man er til at danne antistoffer, og hvor længe de holder.

Shæferhvalp med store ører på undersøgelsesbordet.

Diego er på besøg til sin første vaccination.

Typisk bliver hvalpe vaccineret, når de er 7-8 uger gammel og så igen 1-2 gange med 3-4 ugers mellemrum, så den sidste gives, når hvalpen er mere end 16 uger gammel. Hvis en voksen hund vaccineres for første gang, gives to vacciner med en måneds mellemrum.

Flere af de sygdomme, som der vaccineres imod, er dødelige og ses af og til i Danmark. Derfor er det sikreste, at vaccinere hvert år, da man ikke kender det enkelte dyrs immunsvar.

Her på Dyreklinikken Klingeberg vaccinerer vi vores egne hunde og katte hvert år. Vi anbefaler som hovedregel vores klienter at gøre det samme. Prisen på vaccination, kan du finde her.

to dansk/svensk gårdhunde står forventningsfuldt og logrer for at få en godbid.

Et par forventningsfulde gårdhunde venter på deres vaccination – og en godbid.

Vaccine

Som vaccine bruges en kombinationsvaccine mod:

  • hundesyge
  • parvovirus-diarre
  • smitsom leverbetændelse
  • leptospirose
  • parainfluenza (virusdelen af kennelhostekomplekset).

Vaccination mod rabies bruges primært til hunde og katte, der skal til udlandet. Derudover kan man vaccinere mod kennelhoste (både parainfluenza og Bordetella bronchiseptica (bakteriedelen af kennelhostekomplekset)) med en næseborsvaccine.

Hundesyge

Hundesyge er en meget smitsom og alvorlig sygdom, der smitter direkte fra hund til hund. Hundesygevirus kan overføres længe før der ses sygdomstegn. Selv om det er en meget alvorlig sygdom, som man kan vaccinere imod, så optræder den alligevel af og til i Danmark.

Symptomerne på hundesyge er

    • høj feber
    • nedsat ædelyst
    • hoste
    • opkast
    • diarré
    • flåd fra øjne og næse
    • fortykkelse af huden på trædepuder og snude

Efter nogle uger kan der komme neurologiske forstyrrelser i form af kramper, lammelser, lys- og lydfølsomhed. Hundesyge er livstruende og hunde, der overlever, vil ofte have permanente nervebeskadigelser, der kan medføre, at de må aflives.

Der findes ingen specifik behandling mod hundesyge, men vaccination kan forebygge, at hunden smittes.

Parvovirus-diarre


Parvovirus en en meget overlevelsesdygtig virus, der smitter via hundens afføring og rammer hunde i alle aldre. Hvis spæde hvalpe smittes, kan hjertemuskulaturen ødelægges og hvalpene dø. Hos alle aldre af hunde kan smitten medføre en meget alvorlig blodig diarré med opkast og høj feber, hvilket kan resultere i hundens død. Intensiv behandling kan redde voksne hunde, men hvalpe og ældre hunde vil ofte dø, hvis de ikke er vaccineret.

Parvovirusdiarré optræder jævnligt i Danmark, så det er vigtigt at have sin hund beskyttet via vaccination.

Smitsom leverbetændelse (hepatitis)


Adenovirus findes i hele verden og er en meget smitsom virus, der smitter via blod, fæces og urin.  Alle hunde kan rammes (hvis de ikke er vaccineret), men det er især hvalpe, der bliver dødeligt syge, da leverbetændelse er en alvorlig lidelse, der kræver intensiv behandling.

Kennelhoste


Navnet kennelhoste refererer til, at sygdommen oftest opstår, når mange hunde er samlet. Kennelhoste skyldes en kombination af vira og bakterier – ofte parainfluenza virus og bakterien Bordetella Bronchiseptica.

Hunden holder hovedet op imens dyrlægen drypper vaccinen direkte ned i næsen vhj.a en sprøjte.

Hvis hunden skal i pension (som Buddy på billedet), kan det være en idé, at give en ekstra vaccine mod kennelhoste i god tid. Denne vaccine er en svækket levende vaccine, der dryppes direkte i næsen.

Kennelhoste viser sig som en betændelse i hundens øvre luftveje, hvor der kan ses flåd fra næse og øjne. Symptomerne på kennelhoste kan være ret voldsomme, idet den tørre hoste kan udløse brækningsrefleks hos hunden. Normalt forsvinder symptomerne efter 2-3 uger, men det kan være nødvendigt at søge dyrlægehjælp, hvis hunden er meget påvirket og fx. mister ædelysten, har høj/langvarig feber, vejrtrækningsbesvær og/eller grønt-gulligt flåd fra næse eller øjne.

Leptospirose


Leptospirose skyldes en infektion med en spirokæt af familien Leptospira. Smitten sker via urin fra inficerede dyr (fx rotter) eller fra urinforurenede omgivelser  som stillestående vand, søer, vandpytter, mudder eller foder .

Leptospirose er en zoonose, der hos mennesker kan give Weils syge. De første symptomer er ofte uspecifikke og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkastninger og feber. Leptospira rammer de indre organer og giver ofte nyrer- og leverskader, så symptomerne afspejler skader i disse organer, og kan på denne måde ligne mange andre sygdomme, hvilket gør en præcic diagnose svær.

Nogle gange kan forløbet være akut og døden indtræffe hurtigt, men i andre tilfælde er forløbet mere langstrakt.  Hvis en hund er blevet smittet – og overlever – anbefales aflivning ofte alligevel, da hunden kan være blevet kronisk smittebærer.

Det er muligt at forebygge leptospirose med årlig vaccination.

Rabies (hundegalskab)


Rabies er en dødelig virus, der ikke kan behandles, hvis man først er blevet syg. Rabies smitter via bidsår til pattedyr  inkl. mennesker. Nogle lande regnes som rabiesfrie (fx Sverige, Norge og Storbritanien), hvilket Danmark ikke er, da der findes flagermus, som er smittede. Vaccination mod rabies er oftest kun relevant ved rejser til og fra Danmark.

Loco er rabiesvaccineret og har et pas. Men før han skal til Norge, skal han forbi dyrlægen og have en ormekur, hvilket dyrlægen attesterer i passet.

Loco er rabiesvaccineret og har et pas. Men før han skal til Norge, skal han forbi dyrlægen og have en ormekur, hvilket dyrlægen attesterer i passet.

Hvornår vaccinationen skal være foretaget, om det er nødvendigt med en blodprøve til måling af rabiesantistof (og hvornår denne blodprøve skal være udtaget, afhænger af hvilke lande dyret, har været i. Hvis man har været i et såkaldt ikke listet land (fx Tyrkiet) med sin hund eller kat, skal man være opmærksom på, at overholde reglerne, der gælder for indførsel til EU.