På Dyreklinikken Klingeberg i Slagelse er vi vant til dagligt at lægge dyr i narkose og veterinærsygeplejersken har en efteruddannelse i anæstesi og smertebehandling. Der vil dog altid være en risiko, når man skal bedøves, selv om vi anvender overvågning og skånsom narkose.
I det følgende gennemgås nogle af de forhold, som kan være godt at tænke på, når ens kæledyr skal bedøves fx i forbindelse med en operation eller tandrensning.
Godt at vide FØR dit dyr skal bedøves
- Som udgangspunkt skal hunde og katte ikke være fodret, før de skal i narkose. Når du bestiller tid, vil vi oplyse dig om, hvornår dyret skal være fastet.
- Dyrene skal dog ALTID have vand til rådighed.
- Kaniner og marsvin skal ikke fastes før narkose.
- Hunde bør luftes godt samme morgen, før de skal bedøves.
- Katte bør holdes inde natten før (husk kattebakken) – så ved du hvor katten er, når I skal ad sted.
- Mindre/korthårede hunde kan med fordel medbringe en tætsiddende trøje (ikke dækken), så de nemmere kan holde varmen. Selv om alle dyr ligger på varmepude og tæpper, så kan kuldskære dyr have glæde af den ekstra varme.
- Husk altid at fortælle os, hvis dit dyr inden for den sidste tid op til narkosen har været anderledes, fx virket træt, drukket/tisset mere, haft diarré, hostet etc. Vi ser kun dyret under besøget her – du ser det hver dag!
Blodprøve
Selv om langt fra alle sygdomme lader sig afsløre i en blodprøve, kan en sådan være nyttig umiddelbart inden bedøvelsen.
Der vil altid være en lille risiko forbundet med narkose – blodprøver kan ikke eliminere denne risiko eller være en garanti for, at der ikke er underliggende sygdom. Men de kan være med til at afsløre skjulte lidelser og kan derfor sætte os i stand til at tage højde for disse under narkosen.
Undersøgelse før narkose
Før en narkose vil vi altid foretage en forudgående klinisk undersøgelse: Vi lytter på hjerte og lunger, undersøger slimhinder/mikrocirkulation mm. Dyret vil også blive vejet for at gøre narkosen så sikker som mulig.
Hvis det er et dyr, vi kender fra tidligere besøg her på klinikken, gennemlæser vi dets journal for at sikre os, at der ikke er særlige forhold, der kan have indflydelse på narkosens forløb. På den måde forsøger vi at finde den bedste og sikreste narkose til dit dyr.
Der er dog ikke mulighed for på denne måde at vurdere vigtige organer som lever og nyrer. Hertil kræves blodprøver.
Selve bedøvelsen
Når en hund skal i fuld narkose, vil den først få en indsprøjtning med smertestillende fornarkose.
Når fornarkosen virker, vil hunden få lagt et venekateter på forbenet, så bedøvelsesmidlet kan komme direkte ind i blodet. Når den sover, bliver der lagt et plastikrør (tubus) ned i luftrøret, hvori narkosegassen sørger for, at dyret er bedøvet. Under bedøvelsen overvåges dyrets tilstand løbende, så anæstesisygeplejeske og dyrlæge kan følge og justere narkose og brug af smertestillende medicin.
Godt at vide EFTER narkosen
Hjemme igen
Det er bedst at tilbyde dyret små portioner mad, når I kommer hjem, så det ikke foræder sig og kaster op. Selv dyr, der har fået fjernet tænder, vil ofte gerne æde tørfoder. Det er helt normalt, at dyret er træt efter en operation. Det kan være en fordel at undgå at lukke katten ud, men lade den være indenfor, men uden selskab af andre katte.
Operationssår og fjernelse af sting
Hvis dyret er blevet opereret, så skal man holde øje med opeartionssåret dagligt. Kontakt os hvis du er bekymret, eller der er tegn på betændelse:
- Rødme
- Hævelse
- Pus
10-12 dage efter operationen får man en tid, hvor vi gratis fjerner eventuelle sting.
Øretatovering
Hvis katten er blevet øretatoveret, så tørrer tatoveringsfarven ind og falder af. Hvis der kommer noget farve på møbler/tæpper, så er det bedst at lade farven tørre ind, hvorefter det kan støvsuges op, når den er tør.
Medicin
Hvis dyret har fået smertestillende medicin og/eller antibiotika med hjem, så er det vigtigt at følge anvisningerne på pakken.