Killinger bliver gerne vaccineret, når de er 12 uger gamle og igen en måned senere. Hvis en voksen kat vaccineres for første gang, gives to vacciner med en måneds mellemrum. Hvis vaccinen skal virke, er det vigtigt at overholde, at der går en måned fra den første til den anden vaccination. Basisvaccination bør altid følges op med årlige revaccinationer, hvis katten ønskes beskyttet mest muligt.
Find prisen på vaccination her. Der er naturligvis rabat når katten kommer til sin revaccination efter en måned.
Kattesyge (Felin panleukopeni)
Kattesyge skyldes parvovirus, der giver en alvorlig mavetarmlidelse, som især rammer killinger.
Kattesyge viser sig som
- opkast
- diarré
- høj feber
- manglende appetit
- høj dødelighed
Virus udskilles i afførringen og smitter både katte direkte og indirekte via miljøet, hvor virus kan ligge i lang tid.
Der er ingen specifik behandling men kun støttende terapi. Derfor bør man forebygge kattesyge med vaccination.
Katteinfluenza
Katteinfluenza skyldes forskellige virus- (herpes- og calicivirus) og bakterieinfektioner (Clamydophila felis) i de øvre luftveje. Alle katte kan rammes, men det oftest de helt unge eller gamle katte, der bliver alvorligt syge.
Symptomerne på katteinfluenza er
- feber
- nysen
- hoste
- flåd fra øjne og næse
- savlen (pga sår i mundslimhinden)
Ved infektion med calici-virus ses der nogle gange også halthed og diarré. Drægtige katte risikerer at abortere pga. smitte med herpesvirus. Smitte sker via sekret fra næse, øjne samt spyt enten direkte fra kat til kat eller indirekte via genstande.
Kronisk katteinfluenza
Nogle katte bliver kroniske inficerede med herpes- og/eller calici-virus og får tilbagevendende anfald resten af livet. Der er ingen specifik behandling men kun støttende terapi. Det er kun muligt at forebygge katteinfluenza med vaccination.
Clamydophila felis (Chlamydia) er en bakterie, der kan give forkølelse og øjenbetændelse. Smitte sker ved direkte kontakt og er hyppigst et problem, der hvor der er mange katte samlet. Det er muligt at behandle med antibiotika og kan forebygges med vaccination.
Katteleukæmi
Katteleukæmi skyldes Felin Leukæmin Virus (FeLv), der er en yderst alvorlig sygdom, der ødelægger produktionen af blod i knoglemarven. Dette giver leukæmi og blodmangel, der kan være så alvorlig, at katten enten dør eller må aflives. Smitte sker primært via bidsår, hvis kattene slikker hinanden eller gennem bure og foderskåle. Der er ingen behandling for katteleukæmi, men det er muligt at forebygge ved vaccination.