Hvad kan du gøre mod nytårsangst?
Hvordan kan du se, at din hund er bange og angst for fx fyrværkeri eller torden? Hvordan kan du forebygge nytårsangst? Hvordan kan Dyreklinikken Klingeberg hjælpe dig og dit dyr til en god nytårsaften? Disse spørgsmål besvares i det nedenstående:
Tegn på angst
Hunde kan vise mange forskellige tegn på angst (og ikke bare til nytår):
- hunden gisper
- hunden gøer
- er rastløs
- mere aktiv
- mere årvågen
- ryster
- kryber sammen
- gemmer sig
- mere kontaktsøgende
- vil ikke spise
- savler
- gaber
- gøer
Forebyg ANGST med GODBIDDER
- Forsøg at undgå at din hund bliver udsat for høje brag tæt på.
- Hvis I hører fyrværkeri/torden, så skynd dig at give din hund/hvalp en masse godbidder, så den lærer at forbinde disse lyde med noget positiv.
- Træn gerne med nytårslyde i god tid før december fx med en lyd-CD eller en youtube-video med fyrværkeri – og masser af godbidder imens!
- Eller opsøg aktivt en skydebane fx ved at gå en tur i nærheden af Antvorskov kasserne. Når der skydes, så skal hunden have en masse godbidder!
- Spring bobleplast i nærheden af hunden, imens du giver den godbidder.
- Det er muligt at downloade fyrværkerilyde på Adaptil´s hjemmeside eller på YouTube. Følg anvisningerne på lydfilerne og begynd med at skrue helt ned for lyden. En god idé er både at træne hjemme men også udendørs. Og huske godbidderne!
HUSK – forebyggelse er den bedste behandling! Så begynd i god tid med adfærdstræning evt. kombineret med en lyd-CD med fyrværkerilyde.
Træningen kan, om nødvendigt, anvendes sammen med angstdæmpende naturmedicin eller psykofarmaka.
Kom og snak med os i god tid, så din hund kan få den bedste behandling – ofte bliver angsten værre år for år.
Træning af hvalpen
- Det er naturligvis bedst, hvis man allerede, da hunden var hvalp, vænnede den til høje lyde og lysglimt. Har du har en hvalp, så sørg for ALTID at have godbider på dig (og fordelt rundt omkring i hjemmet); når der lyder et brag fra fyrværkeri, så skynd dig at give hvalpen en godbid. Så lærer den, at uanset hvor og hvornår der er fyrværkerilyde, så sker der noget positivt (den får en godbid).
- Er skaden sket, og hunden er blevet bange for skud og fyrværkeri, må man forsøge at tackle situationen bedst muligt. Oplever man på en gåtur med hunden, at den bliver bange for afskydning af fyrværkeri, er det vigtigt ikke selv at reagere på fyrværkeriet, men blot ignorere hundens angst. Man skal trøste hunden men ikke ynke den. Det er vigtigt ikke at skælde den ud, da det blot gør angsten værre.
Naturlige produkter der kan reducere angst
-
Beroligende godbidder
- Aptus Relax er en velsmagende tyggegodbid, som vi har god erfaring med til at reducere stressrelateret adfærd.
- Feromoner
- Adaptil DAP er feromoner, dvs for os lugtløse signalstoffer, der virker beroligende på en specifik dyreart. i det rum, som dyret kan søge tilflugt i for lydene. Samtidig kan behandling med naturlægemidler i form af Relax eller fodring med Calm påbegyndes.
- Foder. Katte og hunde kan med fordel fodres med Royal Canin Calm i mindst ti dage før en forudsigelig stressperiode (fx nytårsaften, ferierejse, flytning, ankomst af baby, renovering af hus osv.). Dette foder indeholder alpha-casozepin (et peptid med stressregulerende egenskaber) og L-tryptofan (byggesten til serotonin, som er et stof, der spiller en vigtig rolle i hjernens regulering af angst).
- Thundershirt er et beroligende dækken af elastisk blød bomuld.
Det lette, men konstante pres på hundens krop virker beroligende på
centralnervesystemet og udløser udskillelsen af et beroligende hormon, der minder om endorfiner. Effekten kendes også fra kugledyner hos mennesker. - Mental træthed. Formiddagen bruges på en lang gåtur i skoven, hvor der rigtig gerne må laves sporabejde eller andre mentalt trættende aktiviteter for hunden, så den er luftet godt af og psykisk træt om aftenen. Hold hunden i snor i dagene omkring nytår, så den ikke ikke stikker af, hvis der pludselig kommer et nytårsbrag.
Lav et helle-sted
Find et roligt sted midt i boligen, hvor hunden bliver mindst mulig generet af lydene og lyset fra nytårsfyrværkeriet og træn i god tid med at få din hund til at forbinde helle-stedet (tæppe/kurv/bur) med godbidder, kæl/nus ro og tryghed.
- Gemmested/mørklægning. Det er vigtigt, at dyret kan gemme sig for de lyde, som den er bange for. De fleste hunde har i forvejen et sted, som de er trygge ved, og dette rum skal så blot gøres velegnet til at søge tilflugt i. Dvs. vinduerne skal gerne kunne mørklægges evt. med mørke lagener (så hunden ikke kan se lysglimtene) og i et hjørne placeres nogle tæpper, som hunden kan grave/gemme sig i. Placér også gerne en gammel uvasket trøje, der dufter af ejeren, hvilket kan virke beroligende.
- Tyggelegetøj. Op til nytårsaften er det en god idé at vænne hunden til at opholde sig på gemmestedet ved at give den godbidder/tyggelegetøj, så den forbinder stedet med noget positivt og selv vil søge derhen. På selve nytårsaften kan man også lægge noget særligt godt tyggelegetøj på stedet, så hunden har noget positivt at foretage sig (hvis hunden er meget bange, er det dog ikke sikkert at den vil benytte sig af tilbuddet).
Nytårsaften – på dagen
- Mental træthed. Formiddagen bruges på en lang gåtur i skoven, hvor der rigtig gerne må lave sporarbejde eller andre mentalt trættende aktiviteter for hunden, så den er luftet godt af og er psykisk træt om aftenen.
- Hold hunden i snor i dagene omkring nytår, så den ikke stikker af, hvis der pludselig kommer et nytårsbrag.
- Aldrig alene. Selve nytårsaften skal man være sammen med det angste dyr; det bør ikke lades alene. Hvis det er muligt, bør man holde nytårsaften et roligt sted uden fyrværkeri.
- Skjul lysglimt. Tænd lyset i rummet og mørklæg evt. vinduer, så lysglimtene udenfor ikke kan ses.
- Musik. Sæt noget rytmisk musik på, der effektivt kan maskere lydene fra fyrværkeriet og skru så højt op, at lyden stadig er behagelig for hunden, men så den ikke kan høre bragene.
- Helle-sted. Ros hunden for at bruge sit helle-sted og tilbyd den evt. et gnaveben el. lign., hvis den har ro nok til at ville æde det. Sæt dig evt. hos hunden og forsøg at berolige den
- Undlad at fyre af. Tag hensyn til dyret og undlad at fyre bordbomber og lign. af indendørs.
Receptpligtig medicin
- Receptpligtig medicin. Hvis din hund er meget bange og skræmt og ovenstående tiltag ikke har været nok, er det muligt at få receptpligtig angstdæmpende medicin. Men det er vigtigt at opsøge dyreklinikken i god tid før nytårsaften, da det kan være bedst at begynde i god tid med angstdæmpende medicin.
- Det nyeste receptpligtige middel mod lydangst er en gel, der skal deponeres i hundens kindpose hver 2.-3. time, når hunden er angst. Gelen optages gennem slimhinden og må ikke synkes. Derfor er det vigtig, at der ikke gives godbidder/foder 15 min før og efter brug af gelen.
- Se evt mere på http://www.sileodog.com/dk