Myxomatose (kaninpest)

Myxomatose er en dødelig sygdom hos alle kaninarter, som mange kaninejere – med god grund – frygter.

Myxomatose

Kaninpest (myxomatose) overfør​​es indirekte med fx insekter, foder, udstyr eller ved direkte kontakt mellem kaninerne. Indirekte smitte sker også, hvis ejer har rørt ved en syg kanin (den behøver ikke se syg ud) og kommer hjem og rører ved sin egen kanin. Der går fra 5 til 14 dage fra kaninen er smittet til den udviser symptomer.

Symptomer

De første symptomer er ofte øjenbetændelse, der udvikler sig voldsomt. Kaninen får feber, er nedstemt og uden appetit. I akutte tilfælde kan dyret dø inden for de første 48 timer. Øjenlåg, næse, læber og øre vil hæve op, så hele hovedet kommer til at virke stort. Dertil vil der ofte komme hævelser omkring kønsorganer​​ og endetarmen. Desuden ses næseflåd og besværet vejrtrækning, der oftest fører til døden i løbet af 1-2 uger.

Behandling

Der er ingen behandling og kaninen dør inden for 14 dage efter smitten er overført. Af hensyn til smitterisikoen bør alle smittede kaniner derfor aflives, så snart symptomerne opstår!

Vaccination

En god måde at undgå myxomatose på er ved at vaccinere. Vaccinen virker efter 3 uger og beskytter kaninen i et år. Derfor bør man revaccinere årligt.

En rød/hvis kanin sidder roligt på bordet hos dyrlægen, der er ved at vaccinere kaninen.

Kaninen Solsikker til sit første dyrlægebesøg for at blive vaccineret mod kaninpest og RHD.

Vaccinen beskytter også imod Rabbit Heamorrhagic Disease (RHD (type 1 og 2)).
Kaninen kan vaccineres fra den er 5 uger gammel. En hyppig bivirkning er en lille hævelse på indstikstedet, som typisk forsvinder efter 1-3 uger og er helt ufarlig.

Læs evt. mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.