Rabbit hæmorrhagisk disease (RHD) hos kanin

Hvis du vil undgå, at din kanin får den livstruende viral hæmorrhagisk disease, så lad den vaccinere! Vaccinen holder i 12 måneder, så årlig revaccination anbefales. Det er fra 2020 muligt at vaccinere mod både VHD-1, VHD-2 i OG myxomatose på samme tid.

Viral hæmorrhagisk disease 1 og 2 (VHD)

VHD er spredt over det meste af Danmark og i oktober 2017 var der også bekræftede tilfælde af VHD-2 hos kaniner i Slagelse. VHD-1 optræder ligeledes jævnligt i Danmark.

Dyrlægen vaccinerer 5 kaniner fra samme besætning. Deet foregår i deres transportkasser, der er placeret på ladet af en bil ude på parkeringspladsen.

Af hensyn til smittefaren foregik vaccinationen i 2017 af kaniner mod VHD-2 på parkeringspladsen. Normalt får kaniner et sundhedstjek før de vaccineres, men pga. smittefaren blev dette undladt under udbruddet med VHD-2.

Symptomer på VHD

  • tab af appetit
  • feber
  • hurtig vejrtrækning
  • blødninger fra forskellige kropsåbninger (fx næseblod)
  • pludselig død

Dødeligheden er 80-90 % og opstår ofte i løbet af 1-3 døgn. Nogen gange viser VHD sig uden symptomer og blot som pludselige uforklarlige dødsfald.

Smitte

Smitte med VHD sker både ved direkte kontakt mellem kaniner, men også indirekte via redskaber og afføring.

Behandling

Det er IKKE muligt at helbrede rabbit hæmorrhagisk diseaseDet er fra 2020 belvet muligt at vaccinere mod rabbit hæmorrhagisk disease i kombination med myxomatose-virus. Så kontakt os, hvis du også ønsker, at få din kanin vaccineret.

Læs gerne mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside