Viral hæmorrhagisk disease (VHD) hos kanin

Hvis du vil undgå, at din kanin får den livstruende viral hæmorrhagisk disease, så lad den vaccinere! Vaccinen holder i 12 måneder, så årlig revaccination anbefales. Det er muligt at vaccinere mod både VHD-1 og VHD-2 i en kombinationsvaccine, men den kan desværre ikke gives samtidigt med vaccinen mod myxomatose.

Viral hæmorrhagisk disease 1 og 2 (VHD)

VHD er spredt over det meste af Danmark og i oktober 2017 var der også bekræftede tilfælde af VHD-2 hos kaniner i Slagelse. VHD-1 optræder ligeledes jævnligt i Danmark.

Dyrlægen vaccinerer 5 kaniner fra samme besætning. Deet foregår i deres transportkasser, der er placeret på ladet af en bil ude på parkeringspladsen.

Af hensyn til smittefaren foregik vaccinationen af kaniner mod VHD-2 på parkeringspladsen. Normalt får kaniner et sundhedstjek før de vaccineres, men pga. smittefaren undlades dette ved vaccination mod VHD-2.

Symptomer på VHD

  • tab af appetit
  • feber
  • hurtig vejrtrækning
  • blødninger fra forskellige kropsåbninger (fx næseblod)

Dødeligheden er 80-90 % og opstår ofte i løbet af 1-3 døgn. Nogen gange viser VHD sig uden symptomer og blot som pludselige uforklarlige dødsfald.

Smitte

Smitte med VHD sker både ved direkte kontakt mellem kaniner, men også indirekte via redskaber og afføring.

Behandling

Det er IKKE muligt at helbrede VHDDet er derimod muligt at vaccinere mod VHD-1 i kombination med myxomatose-virus. Det er også muligt at vaccinere mod VHD type 1 og type 2. De to forskellige vacciner kan ikke gives samtidigt, da der skal gå 14 dage imellem, så kontakt os, hvis du ønsker, at få din kanin vaccineret.

Læs gerne mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside